English versionEN
14.07.2016 11:49 TOATE ŞTIRILE

Mii de români sunt sclavi în țările occidentale

Mii de români sunt sclavi în țările occidentale

Zilele acestea presa vuiește pe tema scandalului zecilor de sclavi descoperiți la Berevoiești. Și toată lumea vorbește despre România ca despre o țară din Evul Mediu, o țară obtuză, întunecată, lipsită de orice empatie. Însă sclavagismul modern nu a fost inventat în România. Și nici lipsa empatiei angajatorului, intermediarului sau a comunităților. E de ajuns să cauți pe google ultimele cazuri de sclavie în care au fost implicați români plecați din țară pentru o soartă mai bună. Cel mai recent astfel de caz s-a petrecut în Italia. La începutul lunii iulie, 25 de români care trăiau şi munceau ca nişte sclavi în peninsulă au fost eliberaţi de carabinieri. Românii fuseseră aduşi pe teritoriul italian de membrii unei reţele de trafic de persoane care îi exploata şi le lua cea mai mare parte din câştiguri. Cei 25 de români trăiau într-o clădire abandonată, de 40 de metri pătraţi, cu o singură baie. Instalaţia electrică era improvizată şi reprezenta un pericol, iar bucătăria era în afara casei, în aer liber, transmite News.ro. Cu toate acestea, fiecare dintre ei era obligat să plătească o chirie de 60 de euro pe lună.

Asta după ce, în iunie 2016, secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu spunea într-un comunicat de presă că „Este bine știut faptul că mulți români care pleacă în Italia să muncească în agricultură ajung sclavi, nu beneficiază de nici un drept, deși legile italiene le prevăd, sunt prost plătiți și asta se întâmplă pentru că nu sunt informați”.  Cine să-i informeze? Racolările se fac de multe ori cu acordul autorităților, de foarte multe ori cu promisiuni incerte, se apasă pedala unui trai mai bun într-o țară în care, potrivit Eurostat, un roman din patru se zbate în sărăcie severă.

Și titlurile bombastice ne atrag atenția o zi, două după care uităm. Uităm că:

1 iunie 2016: Trei cetăţeni români au fost salvaţi de poliţie, după ce au scăpat de la o fermă de oi izolată din Sardinia, unde, potrivit acestora, au fost ţinuţi în condiţii dure timp de peste o lună, informează agenţia de ştiri ANSA, citând surse familiare cu cazul.

26 iulie 2014: Au plecat să muncească pe un salariu de 1500 de euro și au ajuns SCLAVI în Italia. Povestea cutremurătoare a 3 tineri români. În astfel de condiții, stau peste o sută de români.

6 februarie 2015: Schingiuiți, bătuți și împușcați de patronii italieni. Românii care muncesc cu arma la cap în Sicilia: "Nu vorbește nimeni!"

16 aprilie 2015: Un grup de 18 lucrători români au dus o viaţă de coşmar în regiunea Chieti din sudul Italiei, la o întreprindere de sudură, unde munceau ca sclavii, sub ameninţarea armelor

18 iulie 2015: Românii, SCLAVI în Germania. Povestea dramatică a unui tânăr plecat la muncă în Munchen

20 martie 2013:  Muncitorii romani, sclavi in Germania. Belgia depune plangere la CE impotriva Berlinului, pentru “practici scandaloase”

3 noiembrie 2012:  Românii, sclavi pe un şantier din Frankfurt

16 ianuarie 2016: Au fost ademeniți cu salarii și cu slujbe bune în Spania, dar au ajuns să trăiască claie peste grămadă în condiții mizerabile și să muncească zi lumină pe câmp, fără nici un câștig.

9 februarie 2015: Români ţinuţi SCLAVI în Spania. Printre muncitorii TORTURAŢI și înfometați se afla și un băiat cu handicap

Sunt zeci, sute de astfel de cazuri și nimănui nu pare să-i pese. Titlurile de mai sus sunt alese aleatoriu, toate au în comun însă foarte multe lucruri: oameni amărâți plecați pentru muncă nu de dragul de a vedea alte țări, privarea de acte (care este ilegală!) izolarea și cinismul angajatorilor. Nu se întâmplă doar în România, vedeți un text despre cum privim țările occidentale cu entuziasm și recunoștință pentru know how fără să judecăm felul în care și ele, la rândul lor, recurg la exploatarea migranților în timp ce mii de români care pleacă să muncească afară nu mai au de ani de zile drepturile omului - aici. Cazurile sunt discutate și nu prea în presa mainstream, se pune problema în termeni vizibil dezavantajoși victimelor – de ce au fost proști să meargă, de ce nu și-au luat toate măsurile de precauție, de ce n-au anunțat pe nimeni din timp, de ce și-au asumat riscuri, de ce, de ce, de ce.

Se găsesc doar câteva materiale care să analizeze fenomenul sclavagismului modern amănunțit – și ce se întâmplă cu firmele care își bazează câștigul pe sclavi după ce sunt descoperite. Unul dintre ele aparține Siminei Guga, îl găsiți aici - Din păcate, în majoritatea cazurilor în care aceste abuzuri pot fi dovedite, firma respectivă primeşte o simplă amendă care îi permite să îşi continue activitatea, învăţând în acelaşi timp cum să procedeze mai bine pentru a îşi acoperi urmele. Au existat destule cazuri în care, deşi firmele de mediere au fost obligate să se închidă, acestea au apărut din nou sub un alt nume, folosind aceeaşi adresă, aceleaşi numere de telefon şi chiar aceiaşi angajaţi. Ignoranţa autorităţilor faţă de o eventuală prevenire a acestor abuzuri semnalează fie consimțământul tacit, fie  lipsa de interes a acestora.

45.8 milioane: acesta este numărul celor care, în anul 2016, trăiesc și muncesc în sclavie. Cifra provine din cel mai recent raport “Global Slavery”, realizat de organizația independentă “Walk Free Foundation”, organizație care încearcă să evalueze, dar mai ales să stopeze, fenomenul “sclaviei moderne”.