English versionEN
Ce să faceți atunci când locul de muncă din străinătate e o capcană

Ce să faceți atunci când locul de muncă din străinătate e o capcană

De multe ori am auzit de cazuri de români care pleacă la muncă în străinătate prin intermediul unor firme de plasare ce promit locuri de muncă bine plătite, dar care la destinație se trezesc într-o țară străină, fără loc de muncă, fără bani, locuind pe stradă sau chiar, în cele mai grave cazuri, fără acte/pașaport.

Ce aveți de făcut înainte de a pleca:

 • Verificați seriozitatea ofertei de angajare, analizând condițiile de muncă și salariul – oferta de muncă trebuie să conțină clar, spre exemplu, care sunt condițiile de cazare, dacă este oferită de angajator sau dacă trebuie să vă plătiți singuri chiria. Este foarte importantă, de asemenea, asigurarea de sănătate, angajatorul străin fiind obligat să o ofere.
 • Verificați firma de recrutare – primul pas este verificarea acesteia la Inspectoratul Teritorial de Muncă din raza teritorială în care își are sediul firma. Aceste firme sunt obligate să se înscrie la Inspectoratele Teritoriale de Muncă. Dacă firma nu apare în evidențele autorităților, respectiva societate funcționează ilegal, șansele să fiți înșelat fiind foarte mari.
 • Solicitați firmei acreditarea de la Ministerul Muncii – orice firmă de mediere a forței de muncă trebuie să fie acreditată de către Ministerul Muncii.
 • Verificați pe cât posibil firma angajatoare din străinătate.
 • Semnați contractul de muncă înainte de a pleca în străinătate. Asigurați-vă că acesta este redactat într-o limbă pe care o cunoașteți, inclusiv în limba română și fiți siguri că înțelegeți toate prevederile contractului. Contractul trebuie să conțină obligatoriu detalii despre programul de lucru, despre cheltuielile legate de cazare, masă și transport, zilele libere și concediu, precum și despre salariu. Contractul de muncă trebuie să conțină și obligațiile pe care le are angajatorul străin față de angajat, oferta fermă de acoperire a asigurării de sanatate, precum și modalitatea de plată a orelor suplimentare sau a muncii în zilele libere.
 • Verificați dacă salariul propus este brut sau net. Dacă suma promisă reprezintă salariul brut, din acesta vor fi oprite impozitele și contribuțiile, la final salariul „în mână“ putând fi chiar și cu jumătate mai mic decât suma promisă.
 • Lăsați cât mai multe detalii familiei

Exploatarea prin muncă are loc de cele mai multe ori în sectoarele economice în care predomină şi munca „la negru” şi care fac dificilă intervenţia autorităţilor de investigare a muncii ilegale şi forţate: sectorul agriculturii, construcţiilor, serviciilor hoteliere, muncii „domestice” sau al vânzărilor ambulante.

Dacă sunteți deja în străinătate și constatați că ceva nu este în regulă – nu aveți cazare, nu primiți salariul, condițiile de lucru sunt altele decât cele trecute în contract, sunteți izolat, privat de libertate, de hrană și apă, v-au fost reținute documentele etc – în funcție de gravitatea situației:

 • Documentele personale nu trebuie să stea la altcineva, este ilegal pentru angajator sau/și firma intermediară ( orice persoană) să vă ceară și rețină documentele de identitate
 • Anunțați familia din țară, aceștia pot sesiza Inspectoratul de Muncă și dacă este cazul, Ministerul de Externe
 • Numărul de urgență 112 funcționează în toată Europa, dacă vă aflați într-o situație gravă nu ezitați să-l folosiți
 • Contactați Ambasada sau Consulatul României și cereți-le ajutorul – ar fi bine să aveți contacte utile salvate în memoria telefonului înainte de a pleca din țară
 • Cereți sprijinul organizațiilor neguvernamentale din țara unde sunteți, aceștia vă pot sprijini cu informații și ajutor, îndreptându-vă către autoritățile competente
 • Contactați reprezentanții sindicatului european al muncitorilor migranți sau ai oricărui sindicat din aria în care lucrați – construcții, agricultură,etc.

O listă cu contacte utile, de consultat înainte de a pleca din țară, puteți găsi și aici:

http://formigrants.ro/contacte-utile/#tab-id-1